
Patelnia żeliwna 24 cm Deluxe KitchenCraft
Producent: KitchenCraft
Zdrowe gotowanie z patelnią żeliwną KitchenCraft Deluxe Żeliwna patelnia to uniwersalny wybór na lata. Niezwykle solidna, trwała i wykonana z naturalnych materiałów – przygotujesz na niej każdy rodzaj posiłku. Zalety patelni żeliwnej KitchenCraft Patelnia żeliwna podczas użytkowania wykształca naturalną powłokę nieprzywierającą. Dzięki odpowiedniemu użytkowaniu możesz usmażyć na niej jajko sadzone, omlet czy placki bez ryzyka przywierania. Czym wyróżnia się patelnia z żeliwa? Można na niej smażyć, dusić, zapiekać, grillować. Pasuje do każdego rodzaju płyty grzewczej, do piekarnika oraz na otwarty ogień. Przygotujesz na niej wyjątkowo soczyste steki, warzywa, zapiekanki. Patelnia żeliwna równomiernie nagrzewa się oraz wolniej oddaje ciepło. Można serwować w niej przygotowane wcześniej potrawy. Jak używać i czyścić patelnię żeliwną? Patelnie żeliwne są w stanie służyć przez lata z pokolenia na pokolenie. To jeden z nielicznych rodzajów patelni, który im dłużej używany, tym lepsze właściwości nieprzywierające wykazuje. Aby zachować patelnię z żeliwa w najlepszym stanie należy stosować się do kilku zasad użytkowania: Patelnie żeliwną należy myć ręcznie i po umyciu wycierać od razu do sucha. Nie należy moczyć ani myć w zmywarce. Pojawienie się rdzy jest naturalnym procesem. Rdzę można usunąć podczas mycia przy użyciu czyścika do usuwania rdzy. Przed smażeniem należy patelnię dobrze rozgrzać, a następnie natłuści. Raz na kilka miesięcy należy patelnię wysezonować, aby utrzymać jej właściwości nieprzywierające. Jak sezonować patelnię żeliwną? Naczynie żeliwne KitchenCraft przed pierwszym użyciem należy umyć ciepłą wodą z płynem i wytrzeć do sucha. Patelnię trzeba także poddać sezonowaniu – jak to zrobić? Miękką ściereczką natrzyj całą patelnię, łącznie z dnem i rękojeścią, grubą warstwą oleju jadalnego, najlepiej rzepakowego. Wstaw patelnię do góry dnem do piekarnika nagrzanego na maksymalną temperaturę (+/- 250 °C). Pod patelnią umieść blachę, na którą będzie skapywał tłuszcz z patelni. Patelnię żeliwną pozostaw w piekarniku na ok. 1 godzinę. Uwaga: Podczas sezonowania patelnia żeliwna może mocno dymić – to naturalny proces. Ważne, aby zadbać o odpowiednią wentylację w pomieszczeniu. Pamiętaj, że rączka patelni nagrzewa się. Podczas smażenia i przenoszenia przyda się ochronna rękawica kuchenna.
Sklep: bakeshop.pl
Cena:
115.00
PLN
Przejdź do sklepu